ICO Red Flags – een aanvulling

I

Zoals bekend mag zijn, ben ik kritisch op ICO’s. Niet omdat ik vind dat ze verboden moeten worden, of omdat het in zijn geheel een slecht middel om fondsen te werven is, maar omdat er verschrikkelijk veel mogelijkheden zijn om onervaren investeerders erin te luizen. Aangezien ICO’s heel nauw in verband staan met blockchains en er meestal mee op één hoop gegooid worden, stel ik me kritisch op, omdat een katastrofe uit die hoek ons allemaal gaat raken. Daarnaast vind ik gewoon dat mensen recht hebben op een waarschuwing als er een zwaarbeladen vrachtwagen recht op ze af rijdt. Als ik het daarvoor doe, doe ik het voor het digitale equivalent ook.

Een aantal maanden geleden heb ik in Groningen een presentatie gegeven, waarin ik een simpel lijstje presenteerde om in elk geval de ergste aanbiedingen te kunnen vermijden:

Hieronder vind je het nog even netjes achter elkaar:

 

Er werd een tijdje gedacht dat ICO’s wel over zouden gaan, maar het lijkt er op dat ze toch voet aan de grond krijgen. Tot zover alles goed en wel, als het niet zo was dat er nog steeds veel te veel onzin geproduceerd wordt, of geld opgehaald zonder dat er een goede onderbouwing voor de noodzaak gegeven wordt.

Voor zover ik kan zien is het tijdperk van de “straight” scam binnen ICO’s nu wel een beetje aan het over gaan. Er zijn genoeg mensen die hun vingers gebrand hebben, en die gaan nu de anderen waarschuwen. Het is goed om dat te zien gebeuren via sociale media binnen groepen geïnteresseerden.

Toch is het nog heel goed mogelijk om onzinprojecten aan de man te brengen, en wel via de Omkering.

Ik heb de regel maar even vet gemaakt in mijn slide, want het is voor degenen die toch met alle geweld bij dat ICO-geld willen altijd wel een manier om mensen te verleiden.

Wat doe je? Je gaat héél expliciet juist wél al deze dingen doen, en daar hele goede sier mee maken via welk medium je ook kan vinden.

Er wordt op dit moment redelijk vaak misbruik gemaakt van de reputatie van bekende namen uit de blockchainwereld. Soms zijn ze zelf ook nogal naiëf.

Vitalik Buterin van Ethereum maakte zichzelf eerder dit jaar nogal belachelijk door in juni van dit jaar plotseling geen adviseur meer van projecten te zijn, omdat hij ontdekt had dat het voornamelijk om zijn naam en niet zijn kennis te doen was geweest. Die ontdekking kwam voor velen rijkelijk laat, aangezien hij bij meerdere grote winstpakkers als adviseur genoemd was geweest.

Zo kun je bovenstaand lijstje nog wel verder afgaan. Als bovenstaande elementen níet aanwezig zijn, kun je over het algemeen aannemen dat het een zooitje is. Je kunt de regel echter niet zomaar omkeren, want de elementen zeggen niets, maar dan ook niets over de kwaliteit of de vraag naar het aangeboden produkt. Dat kan nog steeds de grootste kolder zijn, en dan helpt een redelijke structuur je niets.

Een aanvulling

Als laatste, en belangrijkste regel had ik dus natuurlijk moeten toevoegen: “Denk ongelofelijk goed na over wat er aangeboden wordt“.

Blockchain technologie is geen wondermiddel, en het is heel erg makkelijk om met een paar gericht geplaatste “gedecentraliseerd”, “no middle man” en “cryptographically secured” zieltjes te winnen en te doen of je weet waar je mee bezig bent. Dat zijn simpelweg rookgordijnen, en voor wie zijn geschiedenis kent, weet dat dit een oplichterstruc is die standaard in het pakket zit.

Voor de liefhebber een aantal voorbeelden hieronder.

Radium Chocolade!
Slangen-olie: eigenlijk de standaard
Electriseer-machine: nog steeds in gebruik bij Scientology, overigens
Google eens op colloïdaal zilver om de echte werking te zien.

Bas Wisselink
Follow me
Latest posts by Bas Wisselink (see all)

1 comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By Bas Wisselink

Recent Comments

Categories

Meta